OPERATIETAFELS

Wij bieden 2 soorten operatietafels aan: verrijdbare operatietafels en systeemoperatietafels. Het is per ziekenhuis of ZBC afhankelijk welke soort operatietafel het best bij de gewenste logistiek, de werkwijze en de soorten disciplines past.

Naast de opgegeven specificaties van een operatietafel, vinden wij het belangrijk dat deze intuïtief bedienbaar moet zijn. Een operatietafels is immers niets anders dan een ‘werktafel’ welke moet voldoen aan de gewenste positie instelling, die noodzakelijk is voor een bepaald type ingreep.

Daarnaast moeten de operatietafels eenvoudig aanpasbaar zijn en indien nodig zonder al te veel handelingen om te bouwen zijn. Een operatietafel moet eenvoudig en ook veilig om te bouwen zijn. Het ombouwen van een operatietafel zou eigenlijk zo min mogelijk moeten plaatsvinden. Het voordeel hiervan is namelijk dat dit handelingen scheelt en dus tijdwinst oplevert. Tevens wordt de medewerker hierdoor ook minder belast.

Soorten operatietafels

Een verrijdbare operatietafel, is altijd verrijdbaar, heeft een (relatief) grote voet met wielen, een vaste hoog/ laag kolom en hierop een vast tafelblad gemonteerd. Het bovenblad is naar wens op te bouwen. Bij de opbouw met er goed op worden gelet, dat er niet teveel componenten moeten worden aangeschaft.

Door de verrijdbaarheid zijn de operatietafels flexibel in te zetten onder het operatie plenum, zowel pré-, per- als postoperatief.

Gebruik van carbon componenten voor bijvoorbeeld vaat- en traumachirurgie zijn volop beschikbaar. Echter het zijn altijd componenten die gekoppeld dienen te worden aan het vaste basisdeel van de operatietafel.

Een verrijdbare operatietafel is ontwikkeld om uitsluitend toe te passen binnen de OK en is niet bedoeld om met patiënt grote afstanden te rijden.

Een systeemoperatietafel kenmerkt zich, door het bieden van de mogelijkheid om het complete operatietafelblad in zijn geheel af te nemen en vervolgens te wisselen met een ander (soort) blad. Dit soort operatietafels gaan veel “dieper” per discipline. Er zijn bijvoorbeeld Carbonbladen mogelijk welke 360 graden doorlichtbaar zijn. Maar ook andere (reeds voor een specifiek opgebouwde discipline) bladen zijn compleet opgebouwd gereed om in te zetten.

De systeemoperatietafel is aanvankelijk ontworpen om een logistiek probleem op te lossen. Er zijn nog maar een beperkt aantal ziekenhuizen waar men een holding heeft, waar de patiënt “verbed” wordt en op het operatietafelblad i.c.m. een transport trolley wordt gelegd. Waar de patiënt vervolgens eventueel een ruggenprik krijgt en dan op transport gaat naar de OK. Men rijdt het geheel over de lege zuil, doet de zuil omhoog waarna de trolley onder het blad wordt uitgereden. Postoperatief komt de trolley weer onder het blad, doet men de zuil omlaag en rijdt met de patiënt naar de holding, alwaar deze weer in het ziekenhuisbed komt.

Onze systeemoperatietafels zijn verkrijgbaar in 3 uitvoeringen:

  • Gefixeerde zuil, in de vloer gebouwd
  • Losstaande zuil, voorzien van een plaatvoet. Deze zgn. voet is altijd benodigd om de stabiliteit en veiligheid te garanderen. Het voordeel is dat de tafel verplaatst kan worden binnen de OK, door gebruik te maken van een lege transporttrolley. Deze moet dan in voldoende mate aanwezig zijn en in de buurt van de OK geparkeerd zijn. Het grote voordeel is de flexibiliteit bij het positioneren.
  • Mobiele zuil, aan 1 zijde voorzien is van kleine wielen, welk in de voet van de tafel zijn weggewerkt. Aan de andere zijde is er een voorziening gemaakt om onze zgn. minitrolley in te schuiven. Hierdoor wordt de tafel verrijdbaar gemaakt, zonder dat er een grote trolley gehaald (en aangeschaft) hoeft te worden om deze handeling uit te voeren.

Onze verrijdbare operatietafels

VITA

ASSO

VANTO II Wheels

Onze systeemoperatietafel

Type zuilen

Type bladen

Speciale accessoires